Lista Żywieniowa - produkty dozwolone i niedozwolone w diecie myszy
Nie wyrażamy zgody na kopiowanie całej listy lub jej fragmentów bez zaznaczenia, że lista jest własnością grupy „Myszy”.
Zasady czytania i korzystania z listy
- Jeśli jest wyszczególnione „bez pestki / pestek”, to znaczy, że pestki danego owocu są szkodliwe w razie zjedzenia, dlatego TRZEBA je usunąć przed podaniem.
- Jeśli jest wyszczególnione „uwaga, potencjalnie wzdymający”, to znaczy, że może doprowadzić do wzdęcia i myszy. Można go zatem podawać jedynie w małych ilościach (na przykład kostka 0,5x0,5cm brokuła, wtedy nie jest szkodliwy) i niezbyt często (raczej nie częściej niż raz w tygodniu).
- Jeśli jest wyszczególnione „gotowany bez przypraw i soli, w bardzo niewielkiej ilości - bomba kaloryczna”, to znaczy, że produkt po ugotowaniu staje się bardziej kaloryczny niż surowy i jego częste podawanie w większych ilościach, będzie prowadziło do rozwoju cukrzycy i otyłości, a tym samym skróci życie zwierzęcia. Warzywa gotowane podajemy zgodnie z zasadą z punktu 2. Do zapamiętania - gotowanie zwiększa kaloryczność produktu.
- Jeśli jest wyszczególnione „suszony, bez dodatku cukru”, to znaczy, że możemy podać owoc / warzywo wysuszone naturalnie (za pomocą podwyższonej temperatury, na słońcu itd.). Niektóre suszone owoce są kandyzowane, dodawany jest do nich cukier - takie produkty są zakazane.
- Jeśli jest wyszczególnione „w (bardzo) niewielkich ilościach”, to znaczy, że podajemy produkt nie częściej niż raz na tydzień, w ilości nie większej niż kostka około 0,5x0,5cm produktu.
- Wszystkie owoce i warzywa trzeba bardzo dokładnie umyć przed podaniem, inaczej może dojść do zatrucia gryzonia.
- Zioła, owoce i warzywa podajemy tylko ekologiczne - wyhodowane bez dodatku sztucznych nawozów i środków ochrony. Wszelkie pestycydy i sztuczne nawozy kumulują się w roślinach i w przypadku tak małego zwierzęcia jak mysz, mogą bardzo łatwo prowadzić do śmiertelnego zatrucia. Dozwolone są ekologiczne warzywa i owoce ze sklepów, jak i z własnej ekologicznej uprawy (z daleka od zanieczyszczeń, na ekologicznej ziemi).
- Zioła marketowe, nieekologiczne, nie nadają się do podawania gryzoniom. Jeśli zioła zebrane są na łące, należy się upewnić, że wyrosły z daleka od drogi używanej przez samochody oraz z daleka od pola, na którym mogą być stosowane sztuczne nawozy i pestycydy.
- Zioła, liście i gałązki zebrane samemu na dworze, trzeba bardzo dokładnie umyć, a w przypadku gałązek najlepiej również wyparzyć i wyszorować szczoteczką.
- Orzechy podajemy w bardzo niewielkich ilościach, bo są kaloryczne. Migdały podane w zbyt dużej ilości mogą prowadzić do zatrucia. Nie podajemy orzechów świeżych, jedynie suszone, koniecznie niesolone!
- Białko pochodzenia zwierzęcego podajemy raz w tygodniu, w niewielkich ilościach - jest bardzo tuczące, ale przede wszystkim jest istotnym czynnikiem ryzyka rozwoju choroby nowotworowej, szczególnie u samic.
- Smakołyki z listy „względnie bezpieczne” podajemy bardzo sporadycznie, bo często są to produkty bezwartościowe, lub w za dużej ilości mogą być szkodliwe, jednak ze względu na walory smakowe mogą być przydatne na przykład w oswajaniu myszy.
- Smakołyki z listy „zdrowe” to produkty, które mogą być podawane częściej niż smakołyki „względnie bezpieczne”, bo mają pozytywne dla zdrowia myszy składniki.
- Smakołyki ratunkowe podajemy tylko w przypadku choroby, kiedy mysz odmawia przyjęcia lekarstwa bezpośrednio do pyszczka lub z innymi zdrowszymi produktami (na przykład z karmą ratunkową). Dopuszczane jest sporadyczne użycie niektórych smakołyków ratunkowych w przypadku myszy wybitnie opornych na oswajanie. W tym przypadku jednak należy ograniczyć te smakołyki do niezbędnego minimum i zakończyć podawanie ich, gdy poczynimy postępy w oswajaniu.
- Pestki owoców jednopestkowych, jak i gałązki i liście drzew, na których rosną takie owoce, są toksyczne dla gryzoni. Nie wolno ich podawać.
- Nie wolno podawać myszom do obgryzania gałęzi drzew iglastych.
- Lista produktów szkodliwych zawiera produkty o potwierdzonej lub potencjalnej szkodliwości dla zdrowia myszy, których lepiej nie podawać zwierzęciu nigdy. Niektóre z tych produktów są dopuszczone w stanie „wyższej konieczności”, tj. kiedy zwierzę odmawia przyjmowania jakichkolwiek pokarmów, a produkty z tej listy są jedynymi potencjalnie atrakcyjnymi dla zwierzęcia, lub zwierzę odmawia przyjęcia koniecznych do podania leków i szansa na podanie ich istnieje tylko z pomocą tych produktów.
- Na liście nie ma niektórych sałat i kapust, bo to rośliny, które potencjalnie mogą być najbardziej skażone chemikaliami. Jeśli pochodzą one ze 100% pewnego źródła - na przykład mieszkacie w bardzo czystej wsi i uprawiacie własną ekologiczną (patrz punkt 7) sałatę, lub jesteście pewni co do dostawcy, to w bardzo niewielkiej ilości może być ona podana myszom. Trzeba pamiętać jednak, że w nadmiarze może prowadzić do ciężkiej biegunki. Na liście są niektóre rośliny liściaste, które potencjalnie mogą być również „gąbką” na chemikalia, dlatego KONIECZNIE muszą pochodzić z uprawy ekologicznej.
- Wszystkie nasiona i ziarna z listy (oprócz konopii paszowych) można wykiełkować i podać myszom świeże kiełki. Zgodnie z polskim prawem, nie można kiełkować konopii paszowych bez zezwolenia.
- Jeśli mysz przyjmuje leki, trzeba skonsultować z weterynarzem możliwość podawania danego produktu razem z przyjmowanym lekiem. Na przykład antybiotyków z grupy tetracyklin nie można podawać z produktami mlecznymi.
✔ Owoce i warzywa
- ananas (surowy; suszony bez dodatku cukru)
- arbuz (surowy)
- bakłażan (gotowany / duszony, bez przypraw i soli, w bardzo niewielkiej ilości)
- banan (surowy i suszony)
- bataty (korzeń; tylko gotowane bez przypraw i soli, w bardzo małych ilościach - bomba kaloryczna)
- borówki (surowe i suszone)
- botwinka (łodygi i liście; surowe; podawać rzadko i mało)
- bób (gotowany; uwaga, potencjalnie wzdymający)
- brokuł (różyczki, liście, gałązki; surowy i ugotowany; uwaga, potencjalnie wzdymający)
- brukselka (liście i główki; surowa; w bardzo niewielkich ilościach; uwaga, potencjalnie wzdymająca)
- brzoskwinia (surowa; bez pestki)
- buraki (korzeń; surowe i suszone; gotowane bez przypraw i soli, w bardzo małych ilościach - bomba kaloryczna)
- ciecierzyca (gotowana lub namoczona)
- cukinia (owoce, kwiaty, młode liście; surowa i suszona)
- cykoria (liście; surowa; uwaga, potencjalnie wzdymająca)
- czarna porzeczka (surowa i suszona)
- czereśnie (surowe; bez pestek; w małych ilościach)
- dynia (owoc, kwiaty, młode liście i pestki, surowe i suszone; obrać ze skórki; podawać rzadko, może prowadzić do rozwolnienia)
- fasolka szparagowa (tylko gotowana bez przypraw i soli; uwaga, potencjalnie wzdymająca)
- fenkuł (liście, bulwa, nasiona; surowy)
- gruszka (surowa i suszona; bez pestek)
- granat (surowy; bez skórki)
- groszek cukrowy (gotowany bez przypraw i soli, w bardzo niewielkiej ilości - bomba kaloryczna; uwaga, potencjalnie wzdymający)
- groszek zielony (gotowany bez przypraw i soli, w bardzo niewielkiej ilości - bomba kaloryczna; uwaga, potencjalnie wzdymający)
- jabłko (surowe i suszone; bez pestek)
- jagody, również jagody goji (surowe i suszone)
- jarmuż (liście; surowy; bardzo rzadko; uwaga, potencjalnie wzdymający)
- kabaczek (surowy; młody może być ze skórką)
- kaki (surowe; bez skórki)
- kalafior (kwiat, liście; surowy i suszony; uwaga, potencjalnie wzdymający)
- kalarepa (bulwa i młode liście; uwaga, potencjalnie wzdymająca)
- kiwi (surowe; w niewielkiej ilości)
- koper (natka; surowa)
- kukurydza (surowa, suszona, gotowana bez przypraw i soli)
- liczi (surowe; bez pestek; w małej ilości)
- maliny (surowe i suszone)
- mandarynki (surowe; w bardzo niewielkiej ilości; bez pestek; dokładnie umyć ręce po obraniu owoca - na skórce są toksyczne substancje konserwujące)
- marchew (korzeń, natka; surowa i suszona; gotowana bez przypraw i soli, w bardzo niewielkiej ilości - bomba kaloryczna)
- melon (surowy i suszony)
- mirabelka (surowa, suszona; bez pestki; w małej ilości)
- morele (surowe i suszone; bez dodatku cyrku; bez pestek)
- nektarynki (surowe i suszone; bez dodatku cyrku; bez pestek)
- ogórek (owoc, kwiat, liście; surowy, niedozwolone ogórki przetwarzane)
- papryka (surowa, suszona i gotowana bez przypraw i soli, szczególnie lubiane są pestki; należy usunąć zielone części papryki przed podaniem)
- pasternak (korzeń i natka; suszony)
- patison (owoc, kwiat, młode liście; surowy)
- pietruszka (korzeń i natka; surowa i suszona; gotowana bez przypraw i soli, w bardzo małej ilości - bomba kaloryczna)
- pomarańcze (surowe; w bardzo niewielkiej ilości; bez pestek; dokładnie umyć ręce po obraniu owoca - na skórce są toksyczne substancje konserwujące)
- pomidor (surowy i suszony; należy usunąć zielone części pomidora przed podaniem)
- poziomki (surowe i suszone)
- roszponka (liście; surowe; w bardzo małej ilości)
- rukola (liście; surowe; w bardzo małej ilości)
- rzodkiewki (liście i korzeń; surowe; uwaga, potencjalnie wzdymające)
- seler (korzeń, łodygi, liście; surowe)
- szpinak (liście; surowe; podawać bardzo rzadko)
- śliwka (surowa, suszona; bez pestek; w małej ilości)
- truskawki (surowe i suszone)
- winogrona (surowe, bez pestek)
- wiśnie (bez pestek)
- ziemniaki (gotowane; ze skórką lub bez; w bardzo małej ilości - bomba kaloryczna)
- żurawina (surowa i suszona)
✔ Zioła, kwiaty, gałęzie i liście
- aronia (liście, owoce, gałązki)
- babka lancetowata (kwiat, łodyga, liście)
- babka szerokolistna (kwiat, łodyga, liście)
- bazylia (liście i łodygi)
- borówka brusznica (liście, gałązki, owoce)
- borówka czernica (liście, gałązki, owoce)
- brzoza (liście i gałązki)
- chaber bławatek (kwiat i ziele)
- cykoria podróżnik (korzeń, kwiat i ziele)
- czarna porzeczka (liście, gałązki, owoce)
- dziewanna (kwiat)
- dzika róża (owoce, liście, gałązki)
- głóg (kwiaty, liście, gałązki, owoce)
- grusza (liście, gałązki, owoce)
- gwiazdnica pospolita (gałązki)
- hibiskus (kwiaty)
- fiołek polny / trójbarwny (kwiaty)
- jabłoń (liście, gałązki, kwiaty, owoce)
- jasnota biała (kwiaty, liście i gałązki)
- jasnota purpurowa (kwiaty, liście i gałązki)
- jaśmin (kwiat)
- jeżówka purpurowa (liście i kwiaty)
- jeżyna (liście, gałązki, owoce)
- kolendra (gałązki, liście i ziele)
- koniczyna (ziele; kwiaty tylko suszone; uwaga, potencjalnie wzdymająca)
- koper (natka)
- kozieradka (ziele)
- krwawnik (kwiat i ziele)
- leszczyna (liście i gałązki)
- lipa (liście, kwiaty i gałązki)
- lubczyk (liście, gałązki)
- lucerna (liście)
- majeranek (liście, gałązki; w niedużej ilości)
- malina (liście, gałązki, owoce)
- malwa (ziele, kwiaty, gałązki)
- melisa (liście, gałązki)
- mięta (liście, gałązki)
- mniszek lekarski (kwiaty, liście, gałązki; nie mylić z mleczem - mlecz jest toksyczny!)
- morwa (liście)
- nagietek (kwiaty)
- olcha (liście, gałązki)
- pasternak
- perz (ziele i kłącze)
- pietruszka
- pięciornik gęsi (liście)
- podagrycznik (ziele)
- podbiał pospolity (liście)
- pokrzywa (liście, przed okresem kwitnienia)
- poziomka (liście i owoce)
- przytulia czepia (ziele)
- rozmaryn (w niedużej ilości)
- rumianek (kwiaty, liście, gałązki)
- rzeżucha (cała)
- skrzyp polny (gałązki, w niedużej ilości)
- stokrotki (kwiaty, liście)
- tasznik (kwiaty, gałązki, w niedużej ilości)
- topinambur (kwiaty, liście, bulwy)
- truskawka (liście, owoce)
- tymianek (gałązki, liście; w niedużej ilości)
- wierzba (liście i gałązki)
- żółtlica (gałązki)
✔ Orzechy
- brazylijskie
- kasztany jadalne
- kokos
- laskowe
- makadamia
- migdały
- nerkowca
- pistacje (koniecznie niesolone!)
- włoskie
- ziemne
✔ Smakołyki zdrowe
- amarantus ekspandowany
- „ciasteczka” i kolby własnej produkcji, bez dodatku szkodliwych produktów, z użyciem jedynie produktów zdrowych, bez cukru
- chleb własnego wypieku, bez dodatku szkodliwych produktów, z użyciem jedynie produktów zdrowych
- gryka ekspandowana
- jeżówka
- kasza jaglana ekspandowana
- miód (w ograniczonej ilości)
- otręby gryczane
- otręby orkiszowe
- otręby owsiane
- otręby pszenne
- otręby żytnie
- płatki gryczane
- płatki jaglane
- płatki jęczmienne
- płatki kukurydziane (bez dodatku cukru!)
- płatki lniane
- płatki orkiszowe
- płatki owsiane
- płatki ryżowe
- płatki z komosy ryżowej (quinoa)
- płatki z płaskurki
- płatki z amarantusa
- popcorn („domowy”, z czystych, niesolonych ziaren kukurydzy, bez dodatku masła)
- pyłek pszczeli
- tran
- wafle ryżowe (bez dodatku przypraw i soli)
- ryż ekspandowany
- sepia naturalna
- sok z dozwolonych owoców i warzyw (tylko własnej produkcji, bez dodatków typu cukier)
✔ Smakołyki względnie bezpieczne / ratunkowe
- groszki ptysiowe
- herbatniki
- jogurt naturalny / grecki
- makaron (gotowany i surowy)
- masło (najlepiej bezlaktozowe)
- masło orzechowe (bez dodatków, szczególnie bez dodatku cukru)
- mleko (tylko takie dedykowane dla gryzoni)
- olej rzepakowy
- oliwa z oliwek
- ser biały
- tofu (czyste, nieprzyprawione, bez dodatków)
✔ Nasiona i ziarna
- amarantus
- arbuz
- chia
- chleb świętojański
- dari
- dynia
- fasola (wszystkie rodzaje)
- groch (wszystkie rodzaje)
- gryka
- jęczmień
- kanar
- kasza jaglana
- kminek (niewiele)
- kolendra (niewiele)
- komosa ryżowa (quinoa)
- konopie paszowe (zgodnie z polskim prawem nie wolno ich kiełkować!)
- koper włoski (niewiele)
- kozieradka (niewiele)
- krokosz
- kukurydza
- mak (niewiele)
- milo
- murzynek
- nasiona brokuła
- nasiona kopru
- nasiona marchwi
- nasiona rzeżuchy
- nasiona szpinaku
- nasiona traw i chwastów
- ogórecznik (niewiele)
- ostropest
- owies (koniecznie bezłuskowy! nie wolno podawać owsa z łuskami, bo może doprowadzić do powstania ropnia zagałkowego)
- perilla
- pszenica
- proso (wszystkie rodzaje; również w kłosach)
- ryż (wszystkie rodzaje)
- sezam
- siemię lniane
- słonecznik (wszystkie rodzaje)
- soczewica (wszystkie rodzaje)
- soja
- sorgo czerwone i białe
- wiesiołek (niewiele)
✔ Białko zwierzęce
- całe jajka gotowane
- gammarus suszony
- krewetki suszone
- mięso i podroby surowe lub gotowane bez przypraw i soli (kurczak może uczulać)
- owady: mącznik młynarek, drewnojad, jedwabniki i świerszczowate (owady podajemy świeżo zabite, suszone lub mrożone, szczególnie drewnojady, gdyż żywe mogą wyrządzić myszce krzywdę)
- ser biały (w bardzo niewielkiej ilości)
- suche / mokre karmy kocie i psie (muszą być dobrej jakości)
✔ Karmy ratunkowe
- karma ratunkowa dr Rodents
- karma ratunkowa dr Ziętka
- Royal Canin Convalescence Support / Recovery Liquid
- różne musy owocowe dla dzieci (niedosładzane)
- Sinlac / Humana (bez dodatku cukru)
- słoiczki dla dzieci typu Gerber - trzeba wybrać taki bez soli
❌ Szkodliwe / potencjalnie szkodliwe dla myszek są
- aloes
- cebula
- cynamon
- czekolada i produkty czekoladopodobne
- frytki i inne fastfoody
- czosnek
- grzyby
- jarzębina (świeża)
- kasztany inne niż jadalne
- majonez (akceptowalny w sytuacji ratunkowej)
- mlecz
- mleko krowie
- Nutella (akceptowalna w sytuacji ratunkowej)
- owies w łuskach
- pieczywo kupne
- popcorn solony
- por
- rabarbar
- sery inne niż biały (akceptowalny w sytuacji ratunkowej)
- szczypiorek
- wędliny
- ziarna kawy
- żołędzie
- żyto i pszenżyto