Logo
PL | EN

Lista Żywieniowa - produkty dozwolone i niedozwolone w diecie myszy

Nie wyrażamy zgody na kopiowanie całej listy lub jej fragmentów bez zaznaczenia, że lista jest własnością grupy „Myszy”.

Zasady czytania i korzystania z listy

  1. Jeśli jest wyszczególnione „bez pestki / pestek”, to znaczy, że pestki danego owocu są szkodliwe w razie zjedzenia, dlatego TRZEBA je usunąć przed podaniem.
  2. Jeśli jest wyszczególnione „uwaga, potencjalnie wzdymający”, to znaczy, że może doprowadzić do wzdęcia i myszy. Można go zatem podawać jedynie w małych ilościach (na przykład kostka 0,5x0,5cm brokuła, wtedy nie jest szkodliwy) i niezbyt często (raczej nie częściej niż raz w tygodniu).
  3. Jeśli jest wyszczególnione „gotowany bez przypraw i soli, w bardzo niewielkiej ilości - bomba kaloryczna”, to znaczy, że produkt po ugotowaniu staje się bardziej kaloryczny niż surowy i jego częste podawanie w większych ilościach, będzie prowadziło do rozwoju cukrzycy i otyłości, a tym samym skróci życie zwierzęcia. Warzywa gotowane podajemy zgodnie z zasadą z punktu 2. Do zapamiętania - gotowanie zwiększa kaloryczność produktu.
  4. Jeśli jest wyszczególnione „suszony, bez dodatku cukru”, to znaczy, że możemy podać owoc / warzywo wysuszone naturalnie (za pomocą podwyższonej temperatury, na słońcu itd.). Niektóre suszone owoce są kandyzowane, dodawany jest do nich cukier - takie produkty są zakazane.
  5. Jeśli jest wyszczególnione „w (bardzo) niewielkich ilościach”, to znaczy, że podajemy produkt nie częściej niż raz na tydzień, w ilości nie większej niż kostka około 0,5x0,5cm produktu.
  6. Wszystkie owoce i warzywa trzeba bardzo dokładnie umyć przed podaniem, inaczej może dojść do zatrucia gryzonia.
  7. Zioła, owoce i warzywa podajemy tylko ekologiczne - wyhodowane bez dodatku sztucznych nawozów i środków ochrony. Wszelkie pestycydy i sztuczne nawozy kumulują się w roślinach i w przypadku tak małego zwierzęcia jak mysz, mogą bardzo łatwo prowadzić do śmiertelnego zatrucia. Dozwolone są ekologiczne warzywa i owoce ze sklepów, jak i z własnej ekologicznej uprawy (z daleka od zanieczyszczeń, na ekologicznej ziemi).
  8. Zioła marketowe, nieekologiczne, nie nadają się do podawania gryzoniom. Jeśli zioła zebrane są na łące, należy się upewnić, że wyrosły z daleka od drogi używanej przez samochody oraz z daleka od pola, na którym mogą być stosowane sztuczne nawozy i pestycydy.
  9. Zioła, liście i gałązki zebrane samemu na dworze, trzeba bardzo dokładnie umyć, a w przypadku gałązek najlepiej również wyparzyć i wyszorować szczoteczką.
  10. Orzechy podajemy w bardzo niewielkich ilościach, bo są kaloryczne. Migdały podane w zbyt dużej ilości mogą prowadzić do zatrucia. Nie podajemy orzechów świeżych, jedynie suszone, koniecznie niesolone!
  11. Białko pochodzenia zwierzęcego podajemy raz w tygodniu, w niewielkich ilościach - jest bardzo tuczące, ale przede wszystkim jest istotnym czynnikiem ryzyka rozwoju choroby nowotworowej, szczególnie u samic.
  12. Smakołyki z listy „względnie bezpieczne” podajemy bardzo sporadycznie, bo często są to produkty bezwartościowe, lub w za dużej ilości mogą być szkodliwe, jednak ze względu na walory smakowe mogą być przydatne na przykład w oswajaniu myszy.
  13. Smakołyki z listy „zdrowe” to produkty, które mogą być podawane częściej niż smakołyki „względnie bezpieczne”, bo mają pozytywne dla zdrowia myszy składniki.
  14. Smakołyki ratunkowe podajemy tylko w przypadku choroby, kiedy mysz odmawia przyjęcia lekarstwa bezpośrednio do pyszczka lub z innymi zdrowszymi produktami (na przykład z karmą ratunkową). Dopuszczane jest sporadyczne użycie niektórych smakołyków ratunkowych w przypadku myszy wybitnie opornych na oswajanie. W tym przypadku jednak należy ograniczyć te smakołyki do niezbędnego minimum i zakończyć podawanie ich, gdy poczynimy postępy w oswajaniu.
  15. Pestki owoców jednopestkowych, jak i gałązki i liście drzew, na których rosną takie owoce, są toksyczne dla gryzoni. Nie wolno ich podawać.
  16. Nie wolno podawać myszom do obgryzania gałęzi drzew iglastych.
  17. Lista produktów szkodliwych zawiera produkty o potwierdzonej lub potencjalnej szkodliwości dla zdrowia myszy, których lepiej nie podawać zwierzęciu nigdy. Niektóre z tych produktów są dopuszczone w stanie „wyższej konieczności”, tj. kiedy zwierzę odmawia przyjmowania jakichkolwiek pokarmów, a produkty z tej listy są jedynymi potencjalnie atrakcyjnymi dla zwierzęcia, lub zwierzę odmawia przyjęcia koniecznych do podania leków i szansa na podanie ich istnieje tylko z pomocą tych produktów.
  18. Na liście nie ma niektórych sałat i kapust, bo to rośliny, które potencjalnie mogą być najbardziej skażone chemikaliami. Jeśli pochodzą one ze 100% pewnego źródła - na przykład mieszkacie w bardzo czystej wsi i uprawiacie własną ekologiczną (patrz punkt 7) sałatę, lub jesteście pewni co do dostawcy, to w bardzo niewielkiej ilości może być ona podana myszom. Trzeba pamiętać jednak, że w nadmiarze może prowadzić do ciężkiej biegunki. Na liście są niektóre rośliny liściaste, które potencjalnie mogą być również „gąbką” na chemikalia, dlatego KONIECZNIE muszą pochodzić z uprawy ekologicznej.
  19. Wszystkie nasiona i ziarna z listy (oprócz konopii paszowych) można wykiełkować i podać myszom świeże kiełki. Zgodnie z polskim prawem, nie można kiełkować konopii paszowych bez zezwolenia.
  20. Jeśli mysz przyjmuje leki, trzeba skonsultować z weterynarzem możliwość podawania danego produktu razem z przyjmowanym lekiem. Na przykład antybiotyków z grupy tetracyklin nie można podawać z produktami mlecznymi.

​✔ Owoce i warzywa

  • ananas (surowy; suszony bez dodatku cukru)
  • arbuz (surowy)
  • bakłażan (gotowany / duszony, bez przypraw i soli, w bardzo niewielkiej ilości)
  • banan (surowy i suszony)
  • bataty (korzeń; tylko gotowane bez przypraw i soli, w bardzo małych ilościach - bomba kaloryczna)
  • borówki (surowe i suszone)
  • botwinka (łodygi i liście; surowe; podawać rzadko i mało)
  • bób (gotowany; uwaga, potencjalnie wzdymający)
  • brokuł (różyczki, liście, gałązki; surowy i ugotowany; uwaga, potencjalnie wzdymający)
  • brukselka (liście i główki; surowa; w bardzo niewielkich ilościach; uwaga, potencjalnie wzdymająca)
  • brzoskwinia (surowa; bez pestki)
  • buraki (korzeń; surowe i suszone; gotowane bez przypraw i soli, w bardzo małych ilościach - bomba kaloryczna)
  • ciecierzyca (gotowana lub namoczona)
  • cukinia (owoce, kwiaty, młode liście; surowa i suszona)
  • cykoria (liście; surowa; uwaga, potencjalnie wzdymająca)
  • czarna porzeczka (surowa i suszona)
  • czereśnie (surowe; bez pestek; w małych ilościach)
  • dynia (owoc, kwiaty, młode liście i pestki, surowe i suszone; obrać ze skórki; podawać rzadko, może prowadzić do rozwolnienia)
  • fasolka szparagowa (tylko gotowana bez przypraw i soli; uwaga, potencjalnie wzdymająca)
  • fenkuł (liście, bulwa, nasiona; surowy)
  • gruszka (surowa i suszona; bez pestek)
  • granat (surowy; bez skórki)
  • groszek cukrowy (gotowany bez przypraw i soli, w bardzo niewielkiej ilości - bomba kaloryczna; uwaga, potencjalnie wzdymający)
  • groszek zielony (gotowany bez przypraw i soli, w bardzo niewielkiej ilości - bomba kaloryczna; uwaga, potencjalnie wzdymający)
  • jabłko (surowe i suszone; bez pestek)
  • jagody, również jagody goji (surowe i suszone)
  • jarmuż (liście; surowy; bardzo rzadko; uwaga, potencjalnie wzdymający)
  • kabaczek (surowy; młody może być ze skórką)
  • kaki (surowe; bez skórki)
  • kalafior (kwiat, liście; surowy i suszony; uwaga, potencjalnie wzdymający)
  • kalarepa (bulwa i młode liście; uwaga, potencjalnie wzdymająca)
  • kiwi (surowe; w niewielkiej ilości)
  • koper (natka; surowa)
  • kukurydza (surowa, suszona, gotowana bez przypraw i soli)
  • liczi (surowe; bez pestek; w małej ilości)
  • maliny (surowe i suszone)
  • mandarynki (surowe; w bardzo niewielkiej ilości; bez pestek; dokładnie umyć ręce po obraniu owoca - na skórce są toksyczne substancje konserwujące)
  • marchew (korzeń, natka; surowa i suszona; gotowana bez przypraw i soli, w bardzo niewielkiej ilości - bomba kaloryczna)
  • melon (surowy i suszony)
  • mirabelka (surowa, suszona; bez pestki; w małej ilości)
  • morele (surowe i suszone; bez dodatku cyrku; bez pestek)
  • nektarynki (surowe i suszone; bez dodatku cyrku; bez pestek)
  • ogórek (owoc, kwiat, liście; surowy, niedozwolone ogórki przetwarzane)
  • papryka (surowa, suszona i gotowana bez przypraw i soli, szczególnie lubiane są pestki; należy usunąć zielone części papryki przed podaniem)
  • pasternak (korzeń i natka; suszony)
  • patison (owoc, kwiat, młode liście; surowy)
  • pietruszka (korzeń i natka; surowa i suszona; gotowana bez przypraw i soli, w bardzo małej ilości - bomba kaloryczna)
  • pomarańcze (surowe; w bardzo niewielkiej ilości; bez pestek; dokładnie umyć ręce po obraniu owoca - na skórce są toksyczne substancje konserwujące)
  • pomidor (surowy i suszony; należy usunąć zielone części pomidora przed podaniem)
  • poziomki (surowe i suszone)
  • roszponka (liście; surowe; w bardzo małej ilości)
  • rukola (liście; surowe; w bardzo małej ilości)
  • rzodkiewki (liście i korzeń; surowe; uwaga, potencjalnie wzdymające)
  • seler (korzeń, łodygi, liście; surowe)
  • szpinak (liście; surowe; podawać bardzo rzadko)
  • śliwka (surowa, suszona; bez pestek; w małej ilości)
  • truskawki (surowe i suszone)
  • winogrona (surowe, bez pestek)
  • wiśnie (bez pestek)
  • ziemniaki (gotowane; ze skórką lub bez; w bardzo małej ilości - bomba kaloryczna)
  • żurawina (surowa i suszona)

✔ Zioła, kwiaty, gałęzie i liście

  • aronia (liście, owoce, gałązki)
  • babka lancetowata (kwiat, łodyga, liście)
  • babka szerokolistna (kwiat, łodyga, liście)
  • bazylia (liście i łodygi)
  • borówka brusznica (liście, gałązki, owoce)
  • borówka czernica (liście, gałązki, owoce)
  • brzoza (liście i gałązki)
  • chaber bławatek (kwiat i ziele)
  • cykoria podróżnik (korzeń, kwiat i ziele)
  • czarna porzeczka (liście, gałązki, owoce)
  • dziewanna (kwiat)
  • dzika róża (owoce, liście, gałązki)
  • głóg (kwiaty, liście, gałązki, owoce)
  • grusza (liście, gałązki, owoce)
  • gwiazdnica pospolita (gałązki)
  • hibiskus (kwiaty)
  • fiołek polny / trójbarwny (kwiaty)
  • jabłoń (liście, gałązki, kwiaty, owoce)
  • jasnota biała (kwiaty, liście i gałązki)
  • jasnota purpurowa (kwiaty, liście i gałązki)
  • jaśmin (kwiat)
  • jeżówka purpurowa (liście i kwiaty)
  • jeżyna (liście, gałązki, owoce)
  • kolendra (gałązki, liście i ziele)
  • koniczyna (ziele; kwiaty tylko suszone; uwaga, potencjalnie wzdymająca)
  • koper (natka)
  • kozieradka (ziele)
  • krwawnik (kwiat i ziele)
  • leszczyna (liście i gałązki)
  • lipa (liście, kwiaty i gałązki)
  • lubczyk (liście, gałązki)
  • lucerna (liście)
  • majeranek (liście, gałązki; w niedużej ilości)
  • malina (liście, gałązki, owoce)
  • malwa (ziele, kwiaty, gałązki)
  • melisa (liście, gałązki)
  • mięta (liście, gałązki)
  • mniszek lekarski (kwiaty, liście, gałązki; nie mylić z mleczem - mlecz jest toksyczny!)
  • morwa (liście)
  • nagietek (kwiaty)
  • olcha (liście, gałązki)
  • pasternak
  • perz (ziele i kłącze)
  • pietruszka
  • pięciornik gęsi (liście)
  • podagrycznik (ziele)
  • podbiał pospolity (liście)
  • pokrzywa (liście, przed okresem kwitnienia)
  • poziomka (liście i owoce)
  • przytulia czepia (ziele)
  • rozmaryn (w niedużej ilości)
  • rumianek (kwiaty, liście, gałązki)
  • rzeżucha (cała)
  • skrzyp polny (gałązki, w niedużej ilości)
  • stokrotki (kwiaty, liście)
  • tasznik (kwiaty, gałązki, w niedużej ilości)
  • topinambur (kwiaty, liście, bulwy)
  • truskawka (liście, owoce)
  • tymianek (gałązki, liście; w niedużej ilości)
  • wierzba (liście i gałązki)
  • żółtlica (gałązki)

✔ Orzechy

  • brazylijskie
  • kasztany jadalne
  • kokos
  • laskowe
  • makadamia
  • migdały
  • nerkowca
  • pistacje (koniecznie niesolone!)
  • włoskie
  • ziemne

✔ Smakołyki zdrowe

  • amarantus ekspandowany
  • „ciasteczka” i kolby własnej produkcji, bez dodatku szkodliwych produktów, z użyciem jedynie produktów zdrowych, bez cukru
  • chleb własnego wypieku, bez dodatku szkodliwych produktów, z użyciem jedynie produktów zdrowych
  • gryka ekspandowana
  • jeżówka
  • kasza jaglana ekspandowana
  • miód (w ograniczonej ilości)
  • otręby gryczane
  • otręby orkiszowe
  • otręby owsiane
  • otręby pszenne
  • otręby żytnie
  • płatki gryczane
  • płatki jaglane
  • płatki jęczmienne
  • płatki kukurydziane (bez dodatku cukru!)
  • płatki lniane
  • płatki orkiszowe
  • płatki owsiane
  • płatki ryżowe
  • płatki z komosy ryżowej (quinoa)
  • płatki z płaskurki
  • płatki z amarantusa
  • popcorn („domowy”, z czystych, niesolonych ziaren kukurydzy, bez dodatku masła)
  • pyłek pszczeli
  • tran
  • wafle ryżowe (bez dodatku przypraw i soli)
  • ryż ekspandowany
  • sepia naturalna
  • sok z dozwolonych owoców i warzyw (tylko własnej produkcji, bez dodatków typu cukier)

✔ Smakołyki względnie bezpieczne / ratunkowe

  • groszki ptysiowe
  • herbatniki
  • jogurt naturalny / grecki
  • makaron (gotowany i surowy)
  • masło (najlepiej bezlaktozowe)
  • masło orzechowe (bez dodatków, szczególnie bez dodatku cukru)
  • mleko (tylko takie dedykowane dla gryzoni)
  • olej rzepakowy
  • oliwa z oliwek
  • ser biały
  • tofu (czyste, nieprzyprawione, bez dodatków)

✔ Nasiona i ziarna

  • amarantus
  • arbuz
  • chia
  • chleb świętojański
  • dari
  • dynia
  • fasola (wszystkie rodzaje)
  • groch (wszystkie rodzaje)
  • gryka
  • jęczmień
  • kanar
  • kasza jaglana
  • kminek (niewiele)
  • kolendra (niewiele)
  • komosa ryżowa (quinoa)
  • konopie paszowe (zgodnie z polskim prawem nie wolno ich kiełkować!)
  • koper włoski (niewiele)
  • kozieradka (niewiele)
  • krokosz
  • kukurydza
  • mak (niewiele)
  • milo
  • murzynek
  • nasiona brokuła
  • nasiona kopru
  • nasiona marchwi
  • nasiona rzeżuchy
  • nasiona szpinaku
  • nasiona traw i chwastów
  • ogórecznik (niewiele)
  • ostropest
  • owies (koniecznie bezłuskowy! nie wolno podawać owsa z łuskami, bo może doprowadzić do powstania ropnia zagałkowego)
  • perilla
  • pszenica
  • proso (wszystkie rodzaje; również w kłosach)
  • ryż (wszystkie rodzaje)
  • sezam
  • siemię lniane
  • słonecznik (wszystkie rodzaje)
  • soczewica (wszystkie rodzaje)
  • soja
  • sorgo czerwone i białe
  • wiesiołek (niewiele)

✔ Białko zwierzęce

  • całe jajka gotowane
  • gammarus suszony
  • krewetki suszone
  • mięso i podroby surowe lub gotowane bez przypraw i soli (kurczak może uczulać)
  • owady: mącznik młynarek, drewnojad, jedwabniki i świerszczowate (owady podajemy świeżo zabite, suszone lub mrożone, szczególnie drewnojady, gdyż żywe mogą wyrządzić myszce krzywdę)
  • ser biały (w bardzo niewielkiej ilości)
  • suche / mokre karmy kocie i psie (muszą być dobrej jakości)

✔ Karmy ratunkowe

  • karma ratunkowa dr Rodents
  • karma ratunkowa dr Ziętka
  • Royal Canin Convalescence Support / Recovery Liquid
  • różne musy owocowe dla dzieci (niedosładzane)
  • Sinlac / Humana (bez dodatku cukru)
  • słoiczki dla dzieci typu Gerber - trzeba wybrać taki bez soli

❌ Szkodliwe / potencjalnie szkodliwe dla myszek są

  • aloes
  • cebula
  • cynamon
  • czekolada i produkty czekoladopodobne
  • frytki i inne fastfoody
  • czosnek
  • grzyby
  • jarzębina (świeża)
  • kasztany inne niż jadalne
  • majonez (akceptowalny w sytuacji ratunkowej)
  • mlecz
  • mleko krowie
  • Nutella (akceptowalna w sytuacji ratunkowej)
  • owies w łuskach
  • pieczywo kupne
  • popcorn solony
  • por
  • rabarbar
  • sery inne niż biały (akceptowalny w sytuacji ratunkowej)
  • szczypiorek
  • wędliny
  • ziarna kawy
  • żołędzie
  • żyto i pszenżyto